volg ons
 
deel deze pagina
 

Algemene informatie

Ben je minder dan 12 weken zwanger, kom dan met een volle blaas op het spreekuur. Probeer 1-2 uur voor je echo-afspraak niet meer naar het toilet te gaan, maar nog wel te drinken! Hierdoor krijg je een beter en scherper echobeeld en kan ik een juiste diagnose stellen.

Bij een zwangerschap onder de 10 weken, is het meestal nodig om een vaginale echo te maken voor een juiste diagnose. Bereid je hierop voor.

De gemaakte echofoto's als JPG-bestanden mee naar huis? Dat kan! Je koopt bij mij een usb-stick voor 10,-


Je kunt bij mij terecht voor

Echo op verzoek

Mocht je in de zwangerschap, om welke reden dan ook, een extra echo wensen (die ik niet kan declareren bij je zorgverzekering) dan is dat geen probleem. Dan betaal je deze echokosten aan mij.

Termijnecho

Je krijgt aan het begin van je zwangerschap standaard een termijnecho. Deze echo is om de duur van je zwangerschap zo precies mogelijk vast te stellen. Dit is het beste tussen de 10-12 weken zwangerschap.

Bij deze echo wordt je kindje van hoofd naar stuit opgemeten. Alle kindjes groeien tot 12 weken in dezelfde curve. Aan de hand van deze meting kan ik berekenen hoe ver je zwanger bent en wanneer je uitgerekende datum is.

Een termijnecho wordt 1x vergoed door je zorgverzekeraar

Bloedverlies

In elke zwangerschap kan vaginaal bloedverlies optreden. In de meeste gevallen is dit goed op te vangen in een inlegkruisje en heb je grote kans dat er niets mis is met de zwangerschap. Er is dan een adertje in je vagina of baarmoedermond gesprongen (dit kan spontaan optreden of bijvoorbeeld na vrijen, sporten, hoesten/niezen of een moeizame stoelgang).

Mocht het zo zijn dat het bloedverlies ruimer is dan normaal en er onzekerheid ontstaat over of de zwangerschap nog wel intact is, is het natuurlijk mogelijk om te kijken of het hartje van jullie kindje nog klopt.

Bloedverlies wordt 2x vergoed door je zorgverzekeraar

Groei-echo

Soms is er een medische reden om de groei van je kindje te controleren of extra in de gaten te houden. Je verloskundige zal je dan aan mij doorverwijzen voor een echo biometrie tussen 28 en 36 weken. Meestal zijn hiervoor twee echo's nodig met 3-4 weken ertussen, soms is er een derde groei-echo nodig.

Groei-echo's worden 2 keer vergoed door je zorgverzekeraar.

Liggingsecho

Vanaf 36-37 weken zwangerschap is het van belang dat je kindje met het hoofdje naar beneden ligt. Dit is de beste ligging voor een natuurlijke bevalling.

Mochten verloskundigen twijfelen over de ligging van je kindje, zullen ze zichzelf laten controleren met behulp van een liggingsecho.

Stel je niet teveel voor van deze echo; je kindje is namelijk al zo groot gegroeid dat je weinig zal herkennen in vergelijking met de 20 weken echo. Verwacht dus geen mooie foto's van deze echo.

Een liggingsecho wordt 1 keer vergoed door je zorgverzekeraar.

Controle-echo spiraaltje

Mocht je via de huisarts een spiraaltje geplaatst hebben, kan ik me voorstellen dat je het fijn vindt om te laten controleren of deze goed zit. Je kunt hiervoor bij mij terecht.

Er wordt dan een afspraak gemaakt voor een nacontrole minimaal zes weken na het plaatsen of na minimaal één menstruatie.

Het is normaal dat na een spiraalplaatsing buikkrampen of een zeurend gevoel in de onderbuik ontstaat. Mogelijk treedt er ook onregelmatig bloedverlies op omdat het lichaam moet wennen aan het spiraaltje. Binnen 6 tot 9 maanden gaat dit voorbij en is het lichaam gewend aan het spiraaltje.