De diagnose kan gesteld worden door de verloskundige, een lactatiekundige of huisarts.
Wat is een te korte tongriem?
Als de slijmvliesplooi die de tong met de mondbodem verbindt te strak of te kort is, of als deze te ver naar de tongpunt doorloopt.
Het komt voor bij 0,02 - 10% van verder gezonde kinderen. In 44 - 50% komt het in families voor en 2 keer vaker bij jongens dan bij meisjes.
Maar ook op latere leeftijd doen zich veelvuldig problemen voor bij:
De beste tijd om een tongriempje en/of lipbandje te klieven, is in de eerste dagen na de geboorte tot zo’n 12 weken, omdat het eigenlijk een zeer kleine ingreep is, die wat betreft pijnsensatie niet toekomt aan die welke het kind beleeft tijdens de hielprik en er bijna geen bloed vloeit. Zou de ingreep uitgesteld worden tot op latere leeftijd, dan wordt het een echte operatie, waar narcose voor nodig is en dus in het ziekenhuis uitgevoerd moet worden. Simpelweg, omdat een ouder kind het niet zomaar zal toelaten dat er een dokter met een schaar in zijn of haar mond aan het werk gaat.
Na het klieven heeft niet ieder kindje direct een andere tongvorm, maar wel direct een betere mobiliteit.
Als je kindje zich al een verkeerde zuigtechniek heeft aangewend, is er soms nog lactatiekundige hulp nodig om de techniek aan te passen. Geef je kindje twee weken de tijd om aan zijn/haar nieuwe mondje te wennen en de nieuwe en juiste drinktechniek aan te leren.
Een zeer zeldzame complicatie bij het klieven is een nabloeding die behandeld moet worden door een arts. Het is daarom van belang te melden of er bijzonderheden voorkomen in jullie familie of bij jezelf zoals overmatige littekenvorming, bloedstollingproblemen of geen gebruik van vitamine K.
Begeleiding door een lactatiekundige is in de meeste gevallen na het klieven van een tongriempje en/of lipbandje gewenst om je kindje op de juiste manier te leren drinken aan de borst. Ik werk nauw samen met Geerte van den Broek, te vinden via www.lactatiekundigegroningen.nl
Als er na het klieven problemen blijven, kan een aanvullende therapie ondersteuning bieden. Zelf werk ik erg prettig samen met Chiropractie Esphina in Nietap ( www.esphina.nl). Zowel Jeanette als Jorieke werken veel met baby’s en jonge kinderen.
Na het vrijmaken van een tongriempje is het niet vanzelfsprekend dat je kindje de nieuwe bewegingsvrijheid meteen gaat ontdekken en gebruiken. Daarvoor is verandering van de ingeprente gewoonte nodig, wat soms een heel leerproces kan zijn. Tongoefeningen zijn twee keer per dag aan te raden. Hier krijg je tijdens het consult uitleg over. Hou de oefeningen zeker 4 weken vol, net als het masseren.
Wanneer na de ingreep direct blijvende verbetering wordt gezien bij het drinken aan de borst, zijn tongoefeningen niet nodig, omdat je kindje dan door het drinken al voldoende oefening krijgt.
Spierontspanningsoefeningen
Masseer met de toppen van je vingers de wangen met langzaam ronddraaiende bewegingen. Daarna wrijf je met je vinger rondom het mondje. Het doel hiervan is om de spieren van de mond en kaken te helpen ontspannen.
Consult op de praktijk: 70,- (incl. potje ongeraffineerde kokosolie voor de nazorg).
Voor vragen of een afspraak maken sta ik je graag telefonisch te woord op telefoonnummer: 06-28 87 03 05.